9 januari 2018

Ik worstel er wel eens mee: wil ik iets voelen of niet. Tenminste, ik maak mezelf wijs dat ik de keuze heb. Het gevoel is er al, dus ontkennen heeft geen zin. Ik voel het wel degelijk en regelmatig ook vrij intens. Ik merk dan iets in mijn lijf, een sensatie, maar geef ik het aandacht of niet?

Als ik probeer het te ontkennen, merk ik dat het gevoel later harder op de deur komt kloppen. Dat gebeurt meestal als alle afleiding weg is. In mijn geval als ik naar bed ga of als ik wakker word. Niet de meest handige tijd. En hoe meer ik het ontken, hoe erger het wordt. Vooral als ik ook nog eens boos word vanwege mijn gevoel of me ervoor schaam. Dubbele straf….

Gelukkig weet ik ondertussen dat ik een aantal dingen kan doen:
° Stap terug. Op het moment dat ik merk dat er iets aan de hand is, neem ik een stap terug, stap ik uit de situatie en neem ik de tijd om te voelen wat ik voel.
° Ademen. Ik adem een paar keer diep door. Dat helpt me om weer in mijn lijf te landen en me meer bewust te worden van mijn lijf, de sensatie, gevoelens, emoties en gedachten.
° Mediteren. Ik mediteer op een rustige plek, soms kort, soms langer. Dat zorgt voor bewustwording, inzichten in mijn patronen, contact met mijn intuïtie en mijn innerlijk kind. Ook vind ik vaak de antwoorden op de vragen die ik heb rond deze gevoelens. Er zijn verschillende technieken en visualisatie die ik hiervoor gebruik.
° Muziek. Ik luister naar muziek die me ontroert en soms mijn tranen activeert. Op die manier kan ik lekker ontladen wat er ook is, ookal weet ik niet eens wat het is.

En jij, sta jij jezelf vaak of zelden toe om te voelen wat je voelt ? En geef je het aandacht? Wat helpt jou om in contact te zijn met je gevoelens?

Als ik echt verbinding kan maken met mezelf en aandacht geef aan het gevoel, gaat de druk eraf. Ik word me bewust van wat er vanbinnen speelt en welk patroon opspeelt. Vervolgens kan ik kiezen hoe ik wil reageren en welke stap ik ga nemen. Ik ben dan niet langer “slachtoffer” van mijn automatische gedrag en kan een keuze maken die echt bij mij past. Waarmee ik mijn doel veel makkelijker bereik.