13 februari 2018
“Zo, die zit echt niet lekker in haar vel!”
We zaten in een overvol café. Nog even na te genieten. Mijn vriendin had net voor het eerst haar nieuwe workshop gegeven. Supergeslaagd.

Ze reageerde op de serveerster, die overduidelijk niet blij was. Ze zei de juiste woorden, maar met een enorme lading. Mijn vriendin merkte dit op, terwijl ze naar de menukaart keek.
“Dat komt natuurlijk door de workshop!“, zei ze. “We zijn ons nu veel bewuster van wat er bij ons en om ons heen gebeurt. Daarom heb ik door hoe die serveerster zich voelt.”

“Dat heb ik elke dag”, zei ik. Mijn vriendin keek me verbaasd aan: “Wat bedoel je?”. Dit is wat ik elke dag heb, ik voel altijd hoe iemand zich voelt. Erg handig, maar heel vermoeiend als je het niet weet uit te zetten.”

Ondertussen kan ik het uitzetten. Vroeger kwam alles binnen. De leuke sfeer, maar ook de minder leuke dingen. De onuitgesproken zaken, zoals onderhuidse spanningen, jaloezie, irritatie, passieve agressie. Maar ook alles wat wel uitgesproken werd. Dat kwam dan extra hard binnen.

Ik dacht dat er iets mis met me was. Ik was altijd moe en in de war. Mijn hoofd zat vol. Ik probeerde alles te snappen, linkjes te leggen en oplossingen te bedenken. En mensen kwamen ook juist daarvoor naar me toe.

Ik weet ondertussen dat ik niet de enige ben. En wat ik eraan kan doen. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat mijn zenuwstelsel anders werkt. Dr. Elke van Hoof omschrijft het zo: een sterke vaardigheid om externe factoren waar te nemen en ze diepgaand te verwerken.
Het is geen vaag onderwerp meer. Velen omschrijven het als een sterke intuïtie. Zo voelt het ook.

Als ik in balans ben, kan ik me ervoor afsluiten of er juist anderen mee helpen. En als het wel gebeurt en ik het niet wil, weet ik hoe ik mezelf kan helpen. Wat ik nodig heb. Sterker nog, Helderheid is hieruit ontstaan. Het is nu mijn talent.

Nee, ik ben niet gek. Wel een beetje vreemd misschien, maar dat is een ander verhaal.