7 augustus 2016

Oh neeee….of all places, waarom deze? De angst en weerstand voelde ik letterlijk opkomen. Al die mensen, het gegil, de opwinding, de angst……

Mijn zoon zou 5 augustus elf worden en zijn grootste wens was naar de Efteling gaan. Sergey is altijd in de vakantie jarig en dit jaar zouden we in Nederland blijven, dus perfecte situatie. Ook zijn vader zag er tegenop. We zijn beiden geen fan van pretparken. Sybren wordt al misselijk van een schommel, ik ben vreselijk bang in een achtbaan en heb hoogtevrees. En dan al die mensen en die hypersfeer. Als hoogsensitief persoon (HSP) komen gevoelens van mensen makkelijk bij mij binnen. Stel je voor, ik raak dan overspoeld door een tsunami van de emoties van heel veel mensen in zo’n pretpark en raak oververmoeid.

Toch was er geen twijfel mogelijk, dit gingen we doen. Hij wilde dit al zo lang en zo graag. Zijn enthousiasme en zijn geluk is zo fijn.

Dus 5 augustus stonden we extra vroeg op. Sergey kreeg voor het eerst ontbijt op bed, poffertjes, en daarna gingen we op weg naar de Efteling.

En wat een plezier hebben we gehad! Sybren heeft een aantal achtbanen gedaan samen met Sergey en voelde erna best een kick. Hij kwam erachter dat je zo’n achtbaan gewoon overleeft. Sergey vond dit een van de mooiste dagen van zijn leven. De hele dag had hij zijn verjaardagsblik; intens geluk in zijn ogen en een hele blije glimlach. Wat een feest!

En ik? Mijn intentie was om me die dag weer kind te voelen, te genieten, mijn grenzen te verleggen, maar ook goed aan te voelen wat ik echt niet wilde en daarvoor te zorgen. In de zweefmolen voelde ik me als een kind op een enorme schommel. De Bob wilde ik proberen en was vreselijk, zelfs met m’n ogen dicht, dus dat was het wel qua achtbanen. De hoge toren was geweldig en ik heb genoten van al het plezier om me heen en vooral van dat van Sybren en Sergey.

Ik liet me meeslepen door het enthousiasme en het plezier, wat heerlijk was. Maar ik voelde regelmatig ook de angst en opwinding van de menigte in mijn buik als ik gewoon op een bankje zat. Het was zelfs heel sterk toen ik met mijn rug naar de python zat en een wagentje voorbij vloog. Compleet overspoeld en tranen in mijn ogen. Eind van de dag was ik blij, maar wel doodop. Ik had me redelijk voorbereid, maar wat had ik nog meer kunnen doen om nog beter voor mezelf te zorgen?

Ik heb het op een rijtje gezet en deel hier graag 7 tips die jou kunnen helpen een pretpark, festival of andere grote happening te overleven als je sensitief bent:

Tip 1 Bespreken
Als je met anderen ergens heen gaat, vertel hen dan hoe je erin staat, zodat er begrip is als je even tijd voor jezelf nodig hebt of eerder afhaakt. Geef goed je grenzen aan, op het moment zelf weet je dat waarschijnlijk het beste. En overleg van tevoren met elkaar hoe dit mogelijk kan worden gemaakt. Zonde als de dag verpest wordt door conflicten die ontstaan doordat je partner of vrienden je gedrag niet begrijpen. Daarnaast maakt het voor jou veel makkelijker om je gevoel te volgen.

Tip 2 Gronden
Zorg dat je goed gegrond bent. Er zijn vele manieren om dat te doen, zoals bijvoorbeeld een (korte) meditatie, een dansje doen, sporten of yoga. Het zorgt ervoor dat je meer in je lijf zit, aanvoelt wat er nodig is en sferen en emoties makkelijk weer los kunt laten.

Tip 3 Beschermen
Visualiseer een bubbel om je heen die je beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Tip 4 Eten
Zorg voor een goed ontbijt, waarvan je weet dat het goed valt en dat jou goed voedt. Je weet zelf het beste wat dat is. En als je iemand bent die regelmatig en op tijd iets moet eten, zorg dan dat je snacks bij je hebt.

Tip 5 Bewust stilstaan
Creëer tijdens de dag een aantal momenten, waarop je bewust stilstaat bij hoe je je voelt. Ik kan helemaal opgaan in het enthousiasme en de sfeer om me heen en dat is mooi. Ik vind het dan wel lastiger om goed te voelen hoe het met de rest van mezelf gaat. Het is belangrijk om bewust te kunnen kiezen of je ook iets anders nodig hebt of dat dit goed is op dit moment. Neem dus regelmatig een moment alleen om na te gaan wat je allemaal voelt en waar je behoefte aan hebt. Dat kan bijvoorbeeld op de w.c., zittend op een bankje of wandelend. Adem bewust in en uit en/of doe een korte meditatie, waarin je goed grondt, jezelf opschoont, oplaadt en je bubbel versterkt.

Tip 6 Genieten
Observeer en geniet van de mooie dingen om je heen: plezier van anderen, mensen om je heen, muziek die je hoort, de zon die schijnt, de wolkenluchten, mooie bloemen. Zoek verbinding met de schoonheid om je heen. Dit laadt jou weer helemaal op.

Tip 7 Loslaten
Zorg ervoor dat je ’s avonds weer kunt loslaten wat je allemaal hebt opgepikt gedurende de dag. Sporten, wandelen, tuinieren, of douchen kunnen daaraan bijdragen. Mij helpt mediteren, visualiseren, yoga en in bad gaan.

Tip 8 Rust nemen
Plan de dag erna niet teveel, zodat je uit kunt rusten als dat nodig is.
Hopelijk helpen deze tips jou om goed voor jezelf te zorgen en toch te kunnen genieten van evenementen of activiteiten waar veel mensen zijn.

Als je vragen hebt, neem dan vooral contact met me op. Ik deel graag mijn ervaringen als HSP.

Kom ook eens mediteren in Amsterdam. Dan leer je hoe je een aantal van bovengenoemde tools zelf kunt toepassen.