Vorige week deelde ik in besloten groep hoe belangrijk het is om gesteund te worden door anderen. Het gevoel te hebben niet alles alleen te hoeven doen. En dat ik geloof in “delen=helen”.

Ik voel me regelmatig alleen. Omdat ik vind dat ik het alleen op moet kunnen lossen. Ik vind het vaak moeilijk om hulp te vragen, schaam me ervoor. Wat zullen anderen van me denken? Ik ben bijna 43, ik zou toch allang een sterke, onafhankelijke vrouw moeten zijn?

Een vriendin vroeg me: hoe kun je toch om hulp vragen, als je het heel moeilijk vindt? Goede vraag!

Ik heb eens op een rijtje gezet wat mij helpt om toch hulp te vragen als ik het moeilijk vind en dat aangevuld met hoe anderen dat doen. Dit zijn 6 tips:

1) Bel je beste vriend(in)
Deze eerste is een geweldige manier om mijn ego om de tuin te leiden.
Als ik het moeilijk vind om hulp te vragen bel ik mijn beste vriendinnen op of ga bij ze langs. Zodra ze me vragen hoe het met me gaat, kan ik niet anders dan eerlijk zijn. Ze hebben het haarfijn door als ik onzin uitkraam en meld dat het prima gaat. Bovendien komt hun vraag recht uit hun hart en willen ze oprecht weten hoe het gaat. Dat raakt me dan. Ze horen aan mijn stem en zien aan mijn ogen dat er iets aan de hand is. Ze accepteren geen blabla, maar vanuit liefde voor mij. Ze geven me ruimte om alles er te laten zijn en mijn kwetsbaarheid te delen.

Heb jij ook zo’n vriend(in)? Het kan helpen om een lijst te maken met mensen, waar jij je fijn bij voelt en veilig. Kies er dan een uit die jou aanvoelt en geen onzin accepteert.

2) Maak onderscheid
Als je problemen hebt, maak er dan een lijst van. Dit kan je helpen om meer bewust te worden van je proces en wat je dwars zit. Schrijf er dan bij welke je zelf op kunt lossen en waar je echt help bij nodig hebt van een ander. Als het te moeilijk is, probeer dan nog wat meer afstand te nemen. Stel jezelf deze vraag: wat zou je een vriend(in) aanraden als je deze lijst met problemen zou zien? Welk kan hij/zij zelf oplossen en waar zou je hulp bij adviseren?

3) Probeer een omweg
Soms is indirecte communicatie makkelijker dan een gesprek face to face of via de telefoon. Hulp vragen via e-mail, messenger of whatsapp kan veel minder eng zijn. Je kunt zelfs eerst beginnen met vragen aan de ander hoe het gaat en het dan laten onstaan.

4) Draai het om
Vraag jezelf af wat de voordelen kunnen zijn van het vragen van hulp aan anderen. Hoe voelt het voor jou als iemand jou om hulp vraagt.

5) Vertraag
Doe iets dat je in contact brengt met je intuïtie, je innerlijke gids. Zoiets als meditatie, yoga, wandelen of sporten. Laat het gebeuren. Misschien krijg je een inzicht over de oplossing, over wel of geen hulp vragen en zo ja, aan wie.

6) Vraag hulp aan iets groters (als je daarin gelooft)
Als je het nog steeds lastig vindt om een ander om hulp te vragen kun je, als je daar in gelooft, hulp vragen aan jouw gidsen, engelen en godinnen of een god. Of aan alle vrouwen of mannen die je voor zijn gegaan in dezelfde situatie of een aan een rolmodel. Ik vergelijk het met een gebed. Rebecca Campbell schrijft hierover in een geweldig boek geschreven “Rise sister Rise”. Dit is heel fijn als ik het echt heel moeilijk heb en mijn vrienden niet kan bellen.

Hopelijk geeft het jou nieuwe inspiratie, als je hulp vragen lastig vindt. En als je mooie aanvullingen hebt, hoor ik het graag!

Liefs,
Nathasja

#hulpvragen #eenzaamheid #connectie #verbinding #bewustwording #delenishelen #persoonlijkleiderschap