Sensitiviteit

Ieder mens heeft een bepaalde mate van sensitiviteit of gevoeligheid. Mogelijk heb jij ook het idee dat je sensitief bent of weet je dat zeker.

Twijfel je? Doe dan deze HSP test en kijk waar jij je in herkent en hoe gevoelig je bent.

Je hebt allerlei soorten gevoeligheden, zoals voor geluid, geuren, stoffen (bv. in eten, lucht of kleren), maar ook voor sfeer, gevoelens en/of gedachten van anderen. Soms gaat dat samen, maar dat hoeft niet.

Voor mensen die heel erg gevoelig zijn kom je termen tegen als HSP (Highly Sensitive Person) of emapth, hooggevoeligheid, hoogsensitief of nieuwetijdskinderen. Er is nog geen vaste definitie, maar er is al wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

En dat is heel fijn. Er is geen mens hetzelfde en misschien wil je geen label op jezelf plakken, maar deze termen en wat daarover geschreven wordt, kunnen je helpen om te onderzoeken of je sensitief bent. Deze informatie kan jou helpen om je meer bewust te maken van hoe jij in elkaar steekt. En vervolgens heb je toegang tot allerlei handvatten die je kunt uitproberen om jouw leven makkelijker te maken en/of om extra te kunnen genieten van de voordelen ervan.

Uit wetenschappelijk onderzoek (dr. Elke van Hoof) blijkt dat hoogsensitieve mensen een sterke vaardigheid hebben om externe factoren waar te nemen en ze diepgaand te verwerken, waardoor er een verhoogde kwetsbaarheid voor overprikkeling ontstaat. Ander onderzoek geeft aan dat je zenuwstelsel anders werkt en je hersenen anders reageren.

Het kan zijn dat je makkelijk een sfeer oppikt als je ergens binnenkomt. Gedachten, gevoelens of lichamelijke klachten overneemt. Oog hebt voor detail en de grote lijnen kunt zien. Dat je het lastig vindt om fouten te maken. Veel rekening houdt met anderen, omdat je veel input krijgt en het lastig vindt om je grenzen aan te geven. Een druk innerlijk leven hebt. Het kan ook zijn dat je last hebt van heftige filmscenes of van harde muziek en grote groepen mensen.

Het heeft ook voordelen! Het intens waarnemen geldt ook voor de mooie dingen. Je kan intens genieten van iets kleins in de natuur, mooie muziek of eten. Mogelijk heb je een sterke intuïtie. De input die je krijgt, kan jou helpen in het maken van keuzes. En sommigen onder ons kunnen doen wat ze zo graag willen, juist vanwege hun sensitiviteit.

Iedereen is anders, dus het hoeft echt niet allemaal voor jou te gelden. Als je nieuwsgierig bent en dit verder wilt onderzoeken, kun je natuurlijk de HSP test doen. Hieronder vind je nog een paar tips die mij hebben geholpen. Er is veel informatie en tests in omloop, maar blijf vooral je gezond verstand gebruiken in combinatie met je intuïtie.

Dit filmpje van wetenschapper Elaine N. Aron over HSP legt goed uit wat HSP in kan houden. Ook haar site is interessant om te bekijken, net als de boeken die zij geschreven heeft. In het boek “Hoogsensitiviteit als kracht” van Carolina Bont vind je veel praktische tools. Zij gebruikt intuïtie als belangrijk uitgangspunt. In deze link vind je meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek van dr. Elke van Hoof.

Succes met je zoektocht en als je mijn hulp nodig hebt, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op via 06-23386699 of stuur een mail naar: hallo@helderheid-coaching.nl.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]